Håndfres -> Bordfres

Jeg skaffet meg håndoverfres. Dette er en helt super maskin for trearbeid som gjør alt man kunne gjort for hånd, bare farligere! Dessuten bråker den noe voldsomt, og hvem setter ikke pris på litt harmonisk tinnitus?

Håndfres brukes lett forklart til å runde av kanter, lage nedsenkninger/spor i flater, og til å lage profiler (eksempelvis kurver og knekker i listverk). Om man vil bruke fres på mindre emner kan det fort bli farlig. Fresebor spinner fort med skarpe kanter og er lite kresen på treslag, for å si det slik. Monterer man håndfresen opp ned i et bord blir det hele mye sikrere, og det åpner for flere bruksområder. Med en bordfres holder man i treverket istedenfor i maskinen!

Vil man for eksempel kjapt lage et helt rett spor på langs av en lekt, og sørge for at det blir helt likt om man lager to, så trengs et gjerde. Her har jeg brukt en forskalingsplate, da den allerede har en hard og helt flat overflate. Gjerdet kan flyttes frem og låses, slik som på en bordsag. I gjerdet er det en liten “lomme” hvor støvavsuget kan kobles på, noe som er gull hvis man har lunger og befinner seg inne på et lite verksted. Når man freser et langt spor er det ikke så mange plasser for spon å gjøre av seg, så det skyter derfor ut i enden som en liten foss i styrtregn. Boksen på enden hindrer derfor noe spon fra å tapetsere veggene.

Noen bilder fra prosessen. Den største utfordringen var paradoksalt nok at: for å lage en bordfres skulle man gjerne allerede hatt en!